начало карта на сайта контакт
CV Цвета Психологични услуги Клуб Емпатия Галерия Статии
Събития
Детски умения за родители и учители

Благодаря на Бен и екипа му, на Дани Малакова, Боян Страхилов, Маруся и всички колеги от България, Румъния ,Турция и Гърция, с които посрещнахме посланниците на Европа за детски и родителски умения и за прекрасната атмосфера на спонтанност, креативност и професионализъм по време на обучението ни във В.Търново!                          Цв.Стоянова

Какво представляват Детски умения?


Бен Фурман, лекар, психиатър

Институт по краткосрочна психотерапия в Хелзинки, Финландия

ben@benfurman.com
www.benfurman.com

-          Проблемите не са нищо друго освен умения, които още не сме усвоили  

Вдъхновени от терапевтичните идеи на Милтън Х. Ериксон и фокусираната в решения кратка психотерапия, когнитивната и наративната терапия, създадохме и развихме в сътрудничество практически курс, който нарекохме Детски умения и той в последствие стана известен не само във Финландия, но и в редица страни по света. Детски умения е похват стъпка по стъпка, който подпомага деца на възраст между 4 и 12 години да преодолеят емоционални и поведенчески проблеми с помощта на семейството си, приятелите и други свои близки хора. Той се базира на простата и прагматична идея, че в повечето случаи проблемите на децата могат да бъдат представени като липса или слабост на дадено умение. Съответно, ако детето придобие липсващото или развие слаборазвитото си умение, проблемът ще отшуми.

Когато проблемите се разглеждат по този начин, не като симптоми на скрито психично заболяване или семейна патология – както мнозина от нас са обучавани да смятат – а напротив, като индикатори за липса на дадени умения, истинско и искрено сътрудничество между детето и неговото семейство е възможно да стане факт. Детски умения не е предназначен да лекува емоционално неуравновесени деца, а да обучи децата сами да решават собствените си проблеми чрез овладяването на необходимите умения и с подкрепата на естествената им заобикаляща среда.

Повече информация за Детски умения има на интернет сайт:  www.kidsskills.org
Назад към всички събития