начало карта на сайта контакт
CV Цвета Психологични услуги Клуб Емпатия Галерия Статии
Статии
Защо пият децата ни?

Децата са едно от нашите житейски огледала.Понякога те са “криви”. Ежедневната практика, социологическите изследвания, статистическите данни от токсикологията ни го показват: нараства употребата на алкохол сред децата до 12 – годишна възраст, почти половината от младежи ни пият, българите в зряла възраст масово лекуват стрес и душевни рани с алкохол.

Децата искат да пораснат по-бързо.Чувството им за “възрастност” и традициите в българския дом са пряк път към модели за възмъжаване, които могат да увредят здравето и да дадат измамно самочувствие. Ако пиеш, си “готин”, “отворен”, “смел”, “не ти пука от задръстеняците”,”алкохолът в малки дози е полезен….”

Децата са добре информирани за бързата зависимост от употребата на различни вещества.Те си въобразяват, че е по - безопасно да пият алкохол, отколкото да поемат друга дрога. с което ще преодолеят комплексите си, неспособността си да се включат в света на връстниците или ще “накажат” родителите.Предпоставка за злоупотребите с алкохол е и липсата на личностни умения за контролиране на негативните емоции, ниската емоционална интелигентност, неустойчивата им ценностна система.Към посочената проява ги подтиква и туристическия характер на града ни. За мнозина от чуждите туристи Черноморското крайбрежие вече е и значима дестинация за алкохолен туризъм.

Това, което поставя нас, възрастните ,“на колене” пред този проблем често се крие в неумението ни да се справим с естествения детски бунт, със “затръшнатите врати” към света на дете ни.Понякога сме безсилни и защото не познаваме паралелния свят, в който живеят децата ни, не разбираме или не одобряваме техните представи и възгледи.

Ще бягаме или ще се предаваме?!?

Цвета Стоянова
психолог- консултант
по детска, семейна и трудова психология
съвместно с в.Позвънете Новини ВарнаНазад към всички статии