начало карта на сайта контакт
CV Цвета Психологични услуги Клуб Емпатия Галерия Статии
Статии
”Тийнейджъри търсят помощ в скайп на доверието”

В скайп на доверието се превърна в последните месеци горещият телефон, който работи към психологично бюро "Емпатия" при Общински детски комплекс-Варна. Има минимум по пет обаждания на ден и този начин на комуникация се оказа доста удачен, тъй като много деца предпочитат да разговарят по скайпа, казва психологът Цвета Стоянова.

Обаждат се предимно тийнейджъри между 12 и 16 години. Те знаят с кого разговарят, но в същото време запазват своята анонимност. Изключително откровени са в разговора, а основните им проблеми са свързани с адаптацията, с успешното вписване в сложния свят на връстници. Главен е въпросът момчета-момичета и алтернативните сексуални връзки. Вълнуват ги и вечните проблеми с учители, родители, с възрастните, добавя Стоянова. Те страдат, когато бъдат отхвърлени от псевдоприятели, или принуждавани да участват в групови норми, които са извън техните етични ценности.

Повечето деца, които се обаждат са от добри семейства. Това са млади хора с ресурс, с потенциал, но много трудно се вписват в едно общество, в което правилата не се зачитат, насилието е средство за изява, а парите са марката на всичко, коментира психологът.

Гергана Илиева
съвместно с в.Позвънете Новини ВарнаНазад към всички статии